fbpx

HALUAN Selangor Buka Bilik Gerakan Banjir

HALUAN Selangor Buka Bilik Gerakan Banjir

HALUAN Selangor Buka Bilik Gerakan Banjir

KUALA SELANGOR, 22 Nov 2015 – HALUAN Cawangan Selangor telah melancarkan bilik gerakan banjir negeri dan menghantar beberapa orang relawan ke pusat pemindahan banjir di Kuala Selangor bagi membantu mangsa banjir di sana.

Lima orang relawan yang diketuai oleh Encik Muhammad Muzakkir Che Ani telah bergerak dari Shah Alam ke Pusat Pemindahan Banjir di SK Parit Mahang, Kuala Selangor yang menempatkan hampir 438 orang mangsa. Keseluruhan mangsa banjir yang masih tinggal di enam buah pusat pemindahan banjir setakat ini berjumlah 131 buah keluarga iaitu seramai 616 orang penduduk kampung. Semakin ramai penduduk dibenarkan pulang namun rumah-rumah mereka perlu dibersihkan daripada selut dan sampah-sarap.

Relawan HALUAN Selangor yang tiba di Pusat Pemindahan Banjir SK Parit Mahang telah bertemu dan membuat perbincangan dengan pihak urusetia pusat pemindahan. Di antara perkara yang boleh dilakukan ialah operasi pembersihan di pusat pemindahan banjir dan di rumah-rumah penduduk kampung, menyantuni dan melaksanakan aktiviti buat para ibu dan anak-anak serta membantu pihak agensi kerajaan yang ada di sana seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pertahana Awam (JPM), RELA, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan lain-lain agensi.

Menurut Encik Zainal Muhammad, Penolong Penguatkuasa (PPG) RELA, kawasan Parit Mahang jarang mengalami banjir, tidak seperti di kawasan Bukit Kerayong dan Bukit Hijau. Namun terusan air yang pecah telah menyebabkan hampir 1,015 orang penduduk kampung terpaksa berpindah ke pusat pemindahan banjir.

Setakat ini, HALUAN Selangor telah menubuhkan Urusetia Bilik Gerakan Banjir Negeri Selangor yang berpusat di Jalan Kebun, Shah Alam, Selangor. Urusetia ini akan memantau keadaan yang berlaku di negeri Selangor dan akan memobilisasikan sukarelawannya jika didapati perlu.


Laporan oleh Muhammad Muzakkir Che Ani, Urusetia Misi Kemanusiaan Banjir HALUAN Selangor.