fbpx

Proses Pentarbiahan Madrasah Ramadhan (Bahagian 1)

Proses Pentarbiahan Madrasah Ramadhan (Bahagian 1)

Proses Pentarbiahan Madrasah Ramadhan (Bahagian 1)

Tujuan Allah SWT menciptakan manusia ialah untuk berubudiyah kepada Allah SWT berdasarkan kepada firman Allah SWT di dalam Surah Adz Dzariyat ayat 56 yang bermaksud:


“Dan tidak Aku ciptakan jin dan manusia, hanyasanya untuk berubudiyah kepadaKu.” ( Adz Dzariyat 51 : 56)

Puasa ialah salah satu bentuk ubudiyah yang difardhukan khusus di dalam bulan Ramadhan bagi melahirkan mukmin bertaqwa dalam erti kata yang sebenarnya.

Ia adalah ibadah yang dituntut bagi melahirkan bentuk ubudiyah yang lebih besar dan menyeluruh meliputi ibadah-ibadah yang lain seperti solat, mengeluarkan, mengerjakan haji dan lain-lain. Dan kehadiran bulan Ramadhan adalah salah satu bentuk proses untuk menghasilkan taqwa yang diredhai oleh Allah SWT.
Ramadhan Bulan Kecintaan dan Kerinduan

Pernah digambar di dalam sirah para sahabat Rasulullah SAW bahawa mereka adalah satu kelompok manusia yang sangat merindui dan mencintai kehadiran bulan Ramadhan al-Mubarak. Rasulullah SAW dan para sahabat sentiasa memanjatkan doa kepada Allah SWT  dengan harapan agar dapat menjejaki kaki dan merasai penghayatan ibadah di bulan yang barakah ini.

Satu harapan daripada doa yang sentiasa diulang-ulang agar mereka dapat menghirupkan lagi udara ibadah di dalam Bulan Ramadhan. Kenapa para sahabat begitu teruja dengan kehadiran Ramadhan?

Sudah tentu, padanya terdapat banyak kelebihan dan keistimewaan yang sangat banyak dan berharga. Jelas kepada kita, Ramadhan adalah bulan yang sangat indah dan cukup istimewa di hati orang-orang yang beriman. Inilah bulan pendidikan dan bulan peningkatan Iman.

Firman Allah SWT :

“ Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan yang batil).” ( Al- Baqarah 2 : 185)

Di dalam fokus kali ini, kita akan melihat beberapa perkara yang akan menjadi tumpuan di dalam membicarakan soal Ramadhan. Perkara yang akan dilihat ini boleh dilihat dari sudut input, proses dan outcome dalam menghadapi Ramadhan. Input boleh kita gambarkan sebagai titik tolak dan persiapan yang akan menjadi pemacu kepada proses Ibadah yang akan dilaksanakan di dalam bulan Ramadhan. Proses pula ialah aspek perlaksanaan aktiviti-aktiviti yang akan mendidik jiwa dan hati untuk mencapai target serta menghasilkan outcome yang dihajati setelah melalui bulan Ramadhan. Manakala, outcome pula ialah hasilan daripada proses yang telah dijalani sepanjang bulan Ramadhan iaitu menjadi mukmin yang bertaqwa.

Input Menghadapi Ramadhan

Di dalam melaksanakan sesuatu perkara, menyediakan persediaan jiwa dan persiapan hati merupakan sesuatu yang sangat penting. Seharusnya, Ramadhan itu dilalui dengan niat yang bersih dan menetapkan satu “mindsetting” yang betul agar titik tolak Ramadhan itu betul, sahih dan mengikut acuan syara’.

Para ulama menyifatkan Ramadhan sebagai satu madrasah ( institusi pendidikan seperti kolej atau sekolah). Sebagai sebuah sekolah sudah tentulah ia mempunyai matlamat, sistem kurikulum yang tersendiri.

Peranan utama Ramadhan ialah melahirkan para graduan yang bertakwa apabila individu itu benar-benar melalui sistem dan kurikulum selama berada di madrasah ini.

Seharusnya, di dalam menghadapi bulan Ramadhan seseorang itu harus melakukan persiapan dan  penyediaan yang meliputi daripada pelbagai aspek dan memahami hakikat sebenar kehadiran Ramadhan sebagai institusi pentarbiyah jiwa dan mendidik muslim mukmin untuk mencapai taqwa. Jika kita lihat kepada sirah  generasi para sahabat Baginda Rasulullah SAW, hati dan jiwa mereka sentiasa segar mengingati bulan Ramadhan. Sepanjang enam bulan pertama sebelum tibanya bulan Ramadhan para sahabat akan bersungguh-sungguh  berdoa agar diberi peluang untuk berada di bulan Ramadhan.

Antara input yang perlu ada dalam diri seorang individu dalam melaksanakan persiapan Ramadhan ialah memahami sistem Islam itu dan menghayati  tuntutan ibadah puasa serta ibadah lain yang akan dilaksanakan di dalam bulan Ramadhan. Sekiranya ini berlaku, ia umpama mindsetting kepada individu tersebut bahawa kehadiran bulan Ramadhan adalah seperti kursus intensif di dalam proses penyucian jiwa bagi melahirkan jiwa-jiwa yang bersih dan jernih. Jiwa sebeginilah yang dihajatkan bagi memperolehi darjat yang tinggi di sisi Allah SWT.

Persekitaran yang baik dan amalan-amalan kebaikan yang dilaksanakan seharian di dalam kehidupan juga boleh menjadi salah satu bentuk persiapan bagi menghadapi ibadah di bulan Ramadhan. Ia akan memudahkan dari segi aspek perlaksanaan amalan soleh di dalam bulan Ramadhan kerana suasana-suasana yang baik dan soleh ini mampu memberi rangsangan dan dorongan kepada seseorang untuk memiliki perasaan dan keghairahan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Selain daripada itu, persiapan yang menyeluruh meliputi aspek fakulti keinsanan iaitu jasmani, emosi, rohani dan intelek harus berjalan dengan seimbang dan bersepadu. Ia menjelaskan kepada kita bahawa, persiapan menghadapi bulan yang penuh rahmat dan barakah ini wajar dipersiapkan dengan persiapan yang holistik, menyeluruh dan seimbang. Sehubungan dengan itu, medan yang terbaik untuk melakukan persiapan ini harus bermula seawal bulan Rejab dan teruskan di bulan Syaaban agar seseorang itu melangkah ke bulan Ramadhan dengan persediaan yang rapi meliputi segala aspek.

Input inilah yang harus menjadi agenda utama di dalam persiapan diri seseorang yang inginkan Ramadhan sebagai medan ibadah yang terbaik di dalam kehidupannya. Persiapan menyuburkan persekitaran dengan amalan yang soleh, persediaan yang meliputi aspek fakulti keinsanan  dan perlaksanaan amal perlu diseimbangkan agar Ramadhan yang dilalui itu menghasilkan bunga-bunga ketaqwaan yang akan menghiasi taman-taman kehidupan seseorang mukmin itu sendiri.

Proses pentarbiyahan Ramadhan

Setibanya di bulan Ramadhan, bagi individu-individu yang telah melakukan persiapan dan persediaan yang rapi maka mereka akan melalui proses ibadah di bulan Ramadhan dengan penuh perasaan kecintaan, kerinduan serta dibakar dengan semangat yang berkobar-kobar dan membara . Bulan yang penuh barakah dan rahmat ini, akan dihayati dan disyukuri kehadirannya dan secara tidak langsung akan dipenuhi dengan segala bentuk ibadah kepada Allah SWT dengan niat yang bersih serta sentiasa melaksanakannya dengan sempurna agar ia benar-benar dikira sebagai amalan yang terbaik untuk dipersembahkan kepada Allah SWT.

Ibadat puasa itu sendiri merupakan sumber motivasi dalam membina potensi, semangat dan kekuatan muslim. Sekiranya ia dilakukan dengan penuh kesedaran dan dilaksanakan dengan perlaksanaan yang terbaik maka jiwa manusia dapat dibebaskan daripada kongkongan nafsu yang bersifat keduniaan dan kebendaan. Proses ini seterusnya akan melahirkan individu yang jiwanya penuh merasai kehambaan kepada Allah SWT dan bukannya menjadi hamba kepada nafsu.


Bersambung insyaALlah ….

————————–

Oleh: Dr. Abdullah Sudin Ab Rahman (Presiden HALUAN Malaysia)