fbpx

Sejuta Barakah Ramadan 5.0

Pek Makanan Dalam Negara

Barakah Ramadan Dengan Memberi!

“Dari Ibnu Abas RA dari Nabi SAW: Tidak termasuk orang mukmin, orang yang kenyang sementara jirannya kelaparan.”
(Riwayat at-Tabrani)

Betapa ramainya mereka dalam masyarakat kita yang bukan sahaja berpuasa sepanjang Ramadan, bahkan juga berlapar di luar bulan suci itu akibat tidak dapat menampung perbelanjaan makanan dan keperluan hidup yang lain. Hulurkan untuk mereka sebahagian daripada rezeki makanan dan minuman kita, agar mereka dapat bersahur dan berbuka seperti mukmin lain.

Pek Makanan Dalam Negara melibatkan agihan keperluan asas makanan dan bahan masakan beserta wang tunai kepada golongan berikut:

  1. Ibu Tunggal B40 – keluarga ibu tunggal miskin yang telah dikenal pasti dalam program bersama HALUAN di seluruh negara.
  2. Bakul Barakah Ramadan – khusus untuk keluarga mualaf dan bukan Islam B40 sebagai dakwah mengukuhkan kefahaman tentang Islam dan Ramadan.
  3. Pek Makanan Untuk Keluarga Orang Asli – agihan untuk 200 keluarga orang asli di Gerik, Perak untuk mengukuhkan komitmen mereka dengan kefahaman Islam.
  4. Pek Makanan Pelarian – agihan barangan asasi kepada keluarga pelarian sekitar Refugee Community Educare Centre (RCEC) kendalian HALUAN di Seri Kembangan, Alor Setar dan Kuala Terengganu, serta pelarian di Pahang.