fbpx

Program & Misi Utama

Perkhidmatan dan projek sosial HALUAN tertumpu terutamanya kepada dakwah, pendidikan dan kebajikan. Secara strategik, keseluruhan aktiviti kami dianjurkan untuk merangkumi bidang berikut:

 1. Dakwah,
 2. Pembangunan individu dan keluarga,
 3. Pemerkasaan wanita,
 4. Sokongan pendidikan,
 5. Latihan dan pembangunan,
 6. Kebajikan dan khidmat kesihatan,
 7. Misi bantuan kemanusiaan,
 8. Kempen kesedaran dan bantuan Palestin,
 9. Pembangunan keusahawanan, dan
 10. Sykan dan rekreasi.
Asrama HALUAN Penyayang (AHP)
 • Shah Alam, Selangor

AHP beroperasi di bangunan wakaf berpajak di Kompleks Darul Miftah As-Sa'adah di Bukit Naga, Shah Alam, sejak penubuhannya pada Januari 2006. Ia menempatkan 30 anak yatim dan kanak-kanak daripada keluarga miskin berumur dari tujuh hingga 17 tahun, bagi memenuhi keperluan pendidikan formal serta pembangunan peribadi mereka. Perhatian khusus diberikan kepada aktiviti kerohanian, motivasi dan kepimpinan.

Pusat Pembangunan Minda Insan (PPMI) Sabah
 • PPMI Kg. Kabog, Kunak
 • PPMI Kg. Kunak 3, Kunak
 • PPMI Kg. Hidayat, Semporna
 • PPMI Kg. Tandoan, Semporna
 • PPMI Pulau Mabul, Semporna
 • PPMI Kg. Tagupi Laut, Lahad Datu
 • PPMI Kg. Simuning, Lahad Datu
 • PPMI Kg. Lok Buani, Lahad Datu
 • PPMI Kg. Takun, Lahad Datu
 • PPMI Kg. Simpang Jeroco, Lahad Datu
 • PPMI Rumah Pangsa, Kinarut

PPMI adalah satu usaha HALUAN Sabah untuk menyediakan sistem persekolahan komuniti yang formal untuk etnik minoriti dan keluarga miskin yang tercicir dalam program pembangunan arus perdana, terutamanya masyarakat Bajau Laut, dan mereka yang tidak mempunyai dokumen status kerakyatan. Ia mula ditubuhkan di Kg. Kabog, Kunak, pada 16 September 2011 dan mengadaptasi sukatan pelajaran pendidikan rendah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Para pelajar, berusia dari lima hingga 40 tahun, mempelajari mata pelajaran asas termasuk 3M (Membaca, Menulis dan Mengira), kemahiran hidup dan budaya kesukarelawanan. Sehingga kini, lebih 1,000 pelajar telah menamatkan pengajian. Keseluruhannya, 98% daripada mereka menguasai 3M serta mata pelajaran Islam setelah tamat sekolah.

Hasil kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah sejak 2017, lebih 30% graduan PPMI melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi dan dapat berprestasi cemerlang di sekolah aliran perdana.

Refugee Community Educare Center (RCEC)
 • Seri Kembangan, Selangor
 • Alor Setar, Kedah
 • Kuala Terengganu, Terengganu

RCEC yang merupakan pusat pendidikan alternatif untuk komuniti pelarian terutamanya Rohingya, kerana kebanyakan mereka tidak layak untuk mendaftar di sekolah kerajaan. Sekolah pertama ditubuhkan di Seri Kembangan, Selangor, pada Oktober 2017. Pelajar diajar Bahasa Melayu, Inggeris, Burma, Matematik, Sains dan Kesenian selain keutamaan dalam mata pelajaran al-Quran dan Islam serta aktiviti kokurikulum.

Sebagai sebuah penubuhan komuniti, RCEC juga berfungsi sebagai pusat pembelajaran sepanjang hayat untuk ibu bapa dan belia di mana kelas tambahan dan bengkel dianjurkan untuk mengajar Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris serta kemahiran keibubapaan.

UNHCR telah mengiktiraf RCEC sebagai sekolah contoh untuk pendidikan pelarian di Malaysia. Oleh yang demikian, badan PBB itu mengamanahkan HALUAN untuk menjadi penasihat kepada sekolah-sekolah pelarian yang lain.

Palestine Community Educare Centre (PCEC)
 • Ein el-Helwah Refugee Camp, Lebanon

PCEC telah ditubuhkan pada 2019 untuk menyediakan kemudahan kelas asas al-Quran dan Islam untuk kanak-kanak, belia dan wanita dalam kalangan pelarian Palestin di kem Ein el-Hilweh. Paling penting, ia berfungsi sebagai pusat runding cara untuk menguruskan masalah sosial dan psikologi di kalangan kanak-kanak dan wanita.

Ein el-Hilweh ialah kem pelarian terbesar di Lubnan. Ia ditubuhkan pada tahun 1948 dan sebahagian besarnya dihuni oleh penduduk Palestin yang dipaksa meninggalkan rumah mereka di kawasan pantai Mediterranean, kemudian disertai oleh mereka yang dipindahkan dari kem lain terutamanya selepas pergolakan awam Tripoli dan konflik Nahr el-Bared pada tahun 2007. Aliran berterusan pelarian dari Syria dan Palestin tidak pernah berhenti.

PCEC, dahulunya dikenali sebagai Markaz Tahfiz Al-Quran Palestin-Syria, adalah hasil Projek Cinta Yatim Palestin Syria berikutan Misi Bantuan Musim Sejuk HALUAN pada tahun 2014. Ia bermula dengan penajaan 100 anak yatim Palestin di kem tersebut, kemudian diikuti dengan program pendidikan untuk bilangan pelarian lebih besar, termasuk belia dan ibu bapa.

Daripada dua kelas pengajian al-Quran dan Islam pada 2019, PCEC berkembang menjadi empat kelas formal dan kelas biasa atau kem pembangunan diri, kursus kemahiran wanita, serta kuliah kesedaran. Sekurang-kurangnya 222 pelarian mendapat faedah langsung daripada program ini, termasuk 157 kanak-kanak, 30 belia dan 35 wanita.

Selain sumbangan daripada masyarakat Malaysia, projek ini dibiayai secara berkala oleh Sabasun HyperRuncit Sdn Bhd.

Akademi Al-Quran & As-Sunnah Gaza
 • Jabaliya Camp, Gaza

Akademi Al-Quran & As-Sunnah Gaza merupakan sebuah pertubuhan pendidikan penting di Gaza bagi melahirkan guru-guru bertauliah di wilayah yang dikepung itu. Projek ini ditubuhkan bersama Sahabat al-Aqsha dan Radio Rodja Indonesia. Ia diuruskan sepenuhnya oleh Darul Quran al-Karim wa as-Sunnah Gaza, dan telah dirasmikan oleh Perdana Menteri ketika itu, Ismail Haniyyeh, pada 4 Feb 2016.

Dalam majlis graduasi pertamanya, 500 guru al-Quran wanita telah menerima sijil mereka.

Malangnya akademi ini telah dibom oleh tentera udara zionis pada awal Januari 2024.

Ibadah Korban
 • Seluruh Negara
 • Negara-negara terpilih

Ibadah korban semasa Aidiladha amat ditekankan kerana dalam Islam. Sejak awal penubuhannya, HALUAN menganjurkan ibadah korban di pelbagai lokaliti di Malaysia, termasuk kawasan luar bandar di mana orang asli Islam menetap di negeri Pahang dan Perak. Program korban bukan sahaja membantu keluarga miskin dan pelarian untuk menyambut musim Aidiladha dengan gembira, tetapi juga memberikan kesinambungan kepada program dakwah bantuan kemanusiaan dan mendukung mereka untuk hidup dalam keadaan yang lebih baik.

Bermula tahun 2000, HALUAN telah menganjurkan program rasmi untuk memudahkan umat Islam melakukan ibadah korban, di mana daging itu diagihkan kepada masyarakat Islam yang paling memerlukan termasuk antara lain kawasan berikut:

 • Thailand (Sadao, Hatyai), Kemboja (Chroy Metrey, Phnom Penh), Myanmar (Meiktila di Arakan), Vietnam (Chau Doc, Tay Ninh, dan Q8 in Ho Chi Minh), Indonesia (Aceh), Filipina (Iligan City, Mindanao).
 • India (Trichi, Tamilnadu), Sri Lanka (Mutur, Thoppur, Musali, Colombo, Puttalam, Kolonnawa, Elambadagama), Bangladesh (Rajshahi, Bianna).
 • Somalia (Dagahaley, kem Dadaab, Madogo), Kenya (Garissa), Sudan (Khartoum), Mesir (Hayyu Sabi’ di Cairo), Moroko.
 • Jordan (Irbid), Syria (Dara’a, Ghouta Sharqiyah, Aleppo), Palestine (Gaza).

Dengan penyelarasan rapat bersama NGO tempatan atau organisasi berasaskan komuniti, HALUAN setakat ini telah menganjurkan program korban di lebih 20 negara.

Sejuta Barakah Ramadan
 • Seluruh Negara

Sejuta Barakah Ramadan (SBR) adalah kempen tahunan sepanjang bulan Ramadan untuk membantu mereka yang memerlukan. Melalui SBR, orang ramai dapat menghulurkan sumbangan sambil menyertai pelbagai program amal dan pendidikan. Matlamat utama adalah untuk 1) mempromosikan kepentingan Ramadan dan amalan yang berkaitan dengannya, 2) menganjurkan program aktiviti yang berfaedah berkaitan dengan Ramadan, 3) mengagihkan kutipan amal untuk manfaat mereka yang memerlukan pada bulan Ramadan, dan 4) mengumpulkan amal dana untuk projek kebajikan jangka panjang.

Semuanya bermula pada tahun 2011 apabila HALUAN menganjurkan program tahunan membawa imam hufaz dari Palestin, Syria, Kemboja dan Somalia ke Malaysia sepanjang Ramadan. Di samping menjadi imam, mereka berkongsi pengalaman dan maklumat terkini mengenai situasi dalam masyarakat mereka, sehingga dapat mewujudkan kesedaran dan rasa kebersamaan di kalangan rakyat Malaysia. Program itu bagaimanapun telah dijenamakan semula kepada SBR sejak 2020, apabila Covid-19 merebak ke seluruh dunia dan menghalang kebanyakan aktiviti.

Kursus Jati Diri & Kesukarelawanan Remaja (iJDK)
 • Seluruh Negara

Kursus Jati Diri & Kesukarelawanan Remaja (iJDK) ialah kursus intensif untuk lepasan sekolah sebagai persediaan untuk langkah besar seterusnya dalam hidup mereka, iaitu melanjutkan pelajaran atau memulakan alam kerjaya.

iJDK mula diperkenalkan pada tahun 2009, di mana peserta lazimnya mengikuti modul khusus yang berbeza termasuk anjakan paradigma, renungan dan muhasabah Al-Quran, kemahiran khidmat masyarakat, kecergasan fizikal dan rekreasi, celik teknologi, nilai kekeluargaan, serta panduan dalam menentukan sektor pendidikan tinggi.

Sehingga kini, kira-kira 50,000 pelajar telah mendapat manfaat daripada program ini.