fbpx

YTM Tunku Puteri Mencemar Duli Melawat RCEC

YTM Tunku Puteri Mencemar Duli Melawat RCEC

YTM Tunku Puteri Mencemar Duli Melawat RCEC

ALOR SETAR, 27 Apr 2022 – HALUAN menjunjung kasih kepada YTM Dato’ Seri Diraja Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz Binti Al Marhum Sultan Abdul Halim Mu’adzham Shah, Tunku Temenggong Kedah, Pengerusi Kebangsaan Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM) di atas kesudian mencemar duli melawat pusat pendidikan HALUAN, Rohingya Community Educare Center (RCEC) di Jalan Teluk Wanjah Alor Setar pada 26 Apr yang lalu.

YTM Tunku Puteri telah berkenan meninjau perjalanan sesi pembelajaran serta beramah mesra dengan pelajar-pelajar RCEC.

YTM Tunku Puteri yang turut diiringi oleh barisan kepimpinan BSMM negeri Kedah telah mengadakan sesi dialog dengan pihak United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) yang diwakili oleh Encik Keane Shum dan Cik Mimi Zarina Azmin. Sesi dialog tersebut turut dihadiri oleh Ahli Parlimen Sik, YB Tarmizi Sulaiman dan beberapa orang wakil daripada NGO Malaysian Relief Agency (MRA) negeri Kedah.

Pada penghujung lawatan tersebut sebelum keberangkatan pulang, YTM Tunku Puteri telah menyampaikan sumbangan duit raya kepada pelajar RCEC serta menyampaikan sumbangan bantuan makanan asas yang disediakan oleh HALUAN untuk ahli keluarga pelarian Rohingya di sekitar Alor Setar.

YTM Tunku telah menyampaikan nasihat kepada pelajar dan semua hadirin agar meneruskan kehidupan dengan semangat saling membantu dan saling menghormati sama sama lain demi mewujudkan suasana yang harmoni dalam negara.

Kehadiran YTM ke salah satu pusat Pendidikan HALUAN memberikan suntikan semangat kepada ahli HALUAN Kedah khususnya untuk terus berbakti dan mendidik masyarakat sekitar tanpa mengira bangsa dan agama.


Laporan oleh En. Mohd Jamil Muda, Pengurus Rohingya Community Educare Centre (RCEC)