fbpx

Pemuda HALUAN jayakan perkhemahan buat julung kali

Pemuda HALUAN jayakan perkhemahan buat julung kali

Pemuda HALUAN jayakan perkhemahan buat julung kali

10hb Mei 2009, Ulu Langat – Biro Pemuda HALUAN telah berjaya mengadakan julung-julung kalinya perkemahan pemuda kebangsaan. Seramai 55 orang peserta dari seluruh negara telah menyertai perkemahan tersebut yang telah diadakan di Camp Asli Ventures di Pangsun, Ulu Langat.


Menurut setiausaha Biro Pemuda HALUAN, Dr Mohd Arba’ai B Shawal, perkhemahan tersebut diadakan untuk menyiapkan dan membina kepemudaan peserta dari segi ruhiah, mental dan fizikal. “Ini sejajar dengan status HALUAN yang semakin mendapat tempat dalam masyarakat tempatan mahupun di  luar negara. Dengan itu HALUAN perlu berperanan dengan lebih efektif di dalam aktiviti seminar motivasi pelajar dan masyarakat umum, kesedaran permasalahan Palestin, misi bantuan kemanusiaan dan lain-lain yang menyentuh permasalahan masyarakat,” jelas beliau.

Perkhemahan selama tiga hari tersebut telah diisi dengan beberapa sesi penyampaian kuliah di samping aktiviti latihan fizikal dan kecergasan yang disusun oleh Biro Pemuda HALUAN dengan kerjasama Biro Latihan HALUAN. Antara penceramah yang telah turut menyampaian kuliah adalah Ketua Pemuda HALUAN, Sdr Norazman B Samsudin, dan Pengerusi Kepemudaan, Ustaz Abd Rahim Abd Hamid. Manakala latihan pemantapan fizikal dan mental telah diuruskan oleh Sdr Ibrahim Abdul Rahman dan Sdr Azmi Bahari .

Para peserta jelas teruja dengan program yang diatur. Mereka amat berharap agar program seperti ini dapat diadakan lagi di masa-masa akan datang.