1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Ikuti HALUAN di:

FacebookTwitterYoutubeLinkedinFlickr

Tasawwur Ramadhan

14 Julai 2014 - Ramadhan adalah bulan yang agung di dalam Islam. Rahmat Allah SWT semasa bulan Ramadhan berbeza dengan RahmatNya pada bulan-bulan yang lain. Ia istimewa. Tidak sama.

Register to read more...

Pendidikan Ramadhan untuk Taqwa, Perjuangan dan Kemenangan

Firman Allah SWT di dalam surah Al-Baqarah ayat 183: 
Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas orang-orang yang sebelum kamu, semoga kamu termasuk di dalam kalangan orang-orang yang bertaqwa" Perkataan 'semoga' di dalam ayat di atas sepatutnya menggerunkan kita, bahawa dengan melaksanakan ibadah puasa, mungkin sebahagian beroleh taqwa dan mungkin pula sebahagian yang lain hanya mewarisi lapar dan dahaga. Sabda Nabi SAW: 
"Berapa ramai di kalangan orang yang berpuasa, tidaklah mereka itu memperolehi apa-apa dari puasanya melainkan lapar dan dahaga."

Register to read more...

Ramadhan dan Tuntutannya

Haluan mengucapkan selamat manghadapi Ramadhan Al Mubarak. Saat ini mungkin muslimin muslimat  budiman sedang melalui madrasah Ramadhan dengan penuh tabah dan sabar. Tinggal berapa hari lagi kita bakal meninggalkan bulan mulia ini? Orang yang memahami indahnya bulan Ramadhan tentu akan merasa sangat bersedih, betapa hari-hari puasa seakan cepat sekali berlalu. Rasanya baru kemarin kita memulai, tak terasa, sekarang sudah berjalan separuh. Tentu sebentar lagi pula, Ramadhan dengan segenap keindahan, keberkatan, dan kemuliaannya akan meninggalkan kita. Bila umur kita panjang, tahun depan atau 11 bulan lagi kita baru akan bertemu lagi dengan bulan Ramadhan.

Register to read more...

Taqwa - Prasyarat Kepada Kejayaan dan Kemenangan

Kejayaan bagi seorang Muslim adalah terus menerus berada dalam dakwah (menyeru kepada kebaikan, mencegah dari kemungkaran) dan tarbiyah (pemantapan keimanan dan peribadi). Sepanjang bulan Ramadhan ini, proses berpuasa dan amalan-amalan di dalamnya dapat membekalkan kekuatan untuk mengharungi bulan-bulan yang seterusnya.

"Wahai orang-orang yang beriman, telah wajib ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang yang bertaqwa." (Surah Al Baqarah ayat 183)

Register to read more...

Ahlan! Ahlan Ya Ramadhan!

Wahai sekalian manusia, kepadamu telah datang tetamu yang agung, bulan yang agung, yang di dalamnya Allah mengampuni semua kejahatan, menghapus segala dosa, dan membebaskan dirimu dari neraka.

Selamat datang Ramadhan, 
duhai kekasih yang datang setiap tahun

Register to read more...

Fokus Ramadhan - bulan barakah, rahmat, dan kebahagiaan

Ramadhan adalah bulan barakah, rahmat, dan kebahagiaan. Betapa perlunya manusia merenung sejenak untuk bersiap-siap menyambutnya berikutan banyaknya kebaikan-kebaikan yang terkandung di dalamnya. Ia merupakan bulan yang dihormati di masa jahiliyah, dan semakin dihormati dan dimuliakan ketika Islam datang. Pada bulan ini Allah Subha Nahu Wa Taala menurunkan Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia. Betapa perlunya kita mengenangkan dan menyedarkan jiwa tentang hak Ramadhan sebelum menemuinya.

Register to read more...